
Резорцин

Натрію бромід
Глюкоза моногідрат
Характеристика:
Глюкоза — кристалічний порошок без кольору, має солодкий смак, у воді розчиняється добре. Глюкоза міститься в живих організмах і зустрічається практично у всіх рослинах. В організмах людини і тварин вона вважається основним і самим універсальним джерелом енергії при забезпеченні процесів метаболізму.
Застосування в фармацевтиці:
Глюкозу застосовують при інтоксикаціях (наприклад, при харчових інфекціях або отруєннях), вводять крапельно і струменево внутрішньовенно. Сама глюкоза і препарати на її основі також використовується в ендокринології для визначення типу цукрового діабету і його наявності. У медичній практиці Розчини глюкози і таблетки з неї застосовуються при гіпоглікемії (пониженому в крові рівень цукру (глюкози)), а також в як додаткове харчування після і під час перенесених захворювань (в т. Ч. Інфекційних), які можуть провокувати крім загальної слабкості ще й зниження рівня глюкози в організмі. Також цю субстанцію пріменются для допоміжного лікування кишкових інфекційних хвороб, геморагічного діатезу і декомпенсації серцевої діяльності. Для поліпшення кровопостачання організму її застосовують при різкому падінні кров’яного тиску (колапс), і з метою відновлення водного балансу при дегідратації, а також після перенесеного шоку. Обережне введення внутрішньовенно 5% -го розчину глюкози може істотно поліпшити стан хворих при набряку легенів. Також Глюкозу застосовують як допоміжне лікування різних захворювань печінки (атрофія, дистрофія, гепатит). Крім цього, глюкозу використовують в якості основи при розведенні різноманітних лікарських засобів.
Випускається Глюкоза у вигляді ін’єкційних та інфузійних розчинів, і таблеток. В аптечному виробництві вона є компонентом для очних крапель, мікстур і порошків.
Застосування Глюкози в інших галузях:
Субстанція широко застосовується в харчовій промисловості: для виготовлення кондитерських виробів, карамелі, мармеладу, пряників і іншого. Використовуються процеси, що виникають при бродінні глюкози при солінні огірків і квашенні капусти. Молочнокисле бродіння відбувається при скисанні молока, як і при силосуванні кормів. При виробництві пива застосовується спиртове бродіння глюкози. У промисловості глюкоза є компонентом при виготовленні дзеркал.